Tom Yum – tajska zupa marzeń

Zupa Tom Yum to jedna z najsłynniejszych tajskich potraw, która popularnością ustępuje tylko pad thai’owi. Mianem tym określa się słodko-kwaśne danie przygotowane na bazie różnych egzotycznych składników, takich jak: trawa cytrynowa, krewetki, mleczko kokosowe, a także aromatyczny wywar z liści kaffiru. Aby wzbogacić smak zupy, często do przygotowywanego posiłku dodaje się też grzyby (mogą to być tzw. grzyby słomiane albo zwykłe pieczarki) oraz galangal. Danie wyróżnia łatwość i szybkość przygotowywania. Znakomicie zaspokaja ono apetyt i dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Jak przygotować zupę Tom Yum?

Przy przyrządzaniu zupy Tom Yum nie trzeba sztywno trzymać się żadnych przepisów. Potrawę można przygotować na kilka rozmaitych sposobów. Jeśli kucharzowi zależy na szybkim ugotowaniu dania, może w tym celu wykorzystać gotową pastę Tom Yum, dzięki czemu zaoszczędzi on czas potrzebny na zrobienie ziołowego wywaru nadającego potrawie niepowtarzalnej nuty smakowej. Z kolei w wariancie de luxe korzysta się ze specjalnej tajskiej pasty chili. Sam wywar natomiast przygotowuje się nie tylko ze świeżych ziół, ale także z pancerzy krewetek.

Tom Yum – prosty przepis, niezapomniane wrażenia smakowe

Do zrobienia zupy Tom Yum nie potrzeba wielkich umiejętności kulinarnych. Wystarczy wrzucić trawę cytrynową i liście kaffiru z galangalem do wody, a następnie trzeba gotować wywar przez około 15-20 minut na małym ogniu. Po dorzuceniu pomidorków koktajlowych należy jeszcze podgotowywać zupę przez około 5 minut, dokładając kolejno rozrobioną uprzednio pastę, jak również pokrojone w plasterki grzyby. Pod koniec gotowania trzeba dodać jeszcze sos rybny oraz śmietankę oddzieloną od wody kokosowej; później dokłada się jeszcze krewetki.

Po przyrządzeniu zupy Tom Yum nalewa się ją do napełnionych ugotowanym makaronem miseczek. Całość można jeszcze udekorować ćwiartką limonki, listkami kolendry oraz posiekaną dymką. Niesamowite wrażenia smakowe gwarantowane!

Tajska zupa kokosowa: Czy może być z kurczakiem?

Lubisz orientalne składniki, ale nie przepadasz z krewetkami? Z doświadczenia wiemy, że tajska zupa kokosowa jest daniem bardzo uniwersalnym, które możesz wzbogacić wedle uznania i własnych upodobań kulinarnych. Zupa kokosowa z kurczakiem na ostro czy słodko-kwaśno to atrakcyjne połączenie smaków, którego nie powstydzilibyśmy się w naszej restauracji.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować zupę kokosową w wariancie wege. Potraktuj przedstawiony przez nas przepis w kategorii inspiracji i stwórz własne danie, którego przygotowanie dostarczy Ci tyle samo frajdy, co jedzenie. Może to być zupa kokosowa z kurczakiem, krewetami, łososiem, ziarnami. Smacznego!