Pad Thai to najpopularniejszy tajski Stir Fry.
W dosłownym tłumaczeniu oznacza 'smażony po tajsku' a okreslenie rodzaju dania stir fry' to 'mieszaj i smaż'.
Stał się najczęściej wybieranym przez polaków, azjatyckim makaronem.

Pad thai – wizytówka restauracji orientalnych na całym świecie

Jedną z najczęściej zamawianych przez gości tajskich restauracji potraw jest pad thai. To tradycyjne danie orientalnej kuchni przygotowywane na bazie odpowiednio zmieszanych ze sobą warzyw oraz makaronu. Potrawa ma wielowiekową tradycję. Inspiracją do jej stworzenia stały się panujące w dawnej kuchni chińskiej trendy kulinarne. Co ciekawe jednak, jak do tej pory nie opracowano jednego obowiązującego przy przyrządzaniu pad thai przepisu. To sprawia, że receptury jego przygotowywania są różne w zależności od indywidualnych umiejętności i preferencji smakowych kucharzy.

Pad thai – podstawowe zasady przygotowywania

Do przygotowywania pad thai wykorzystuje  się głównie makaron ryżowy, rozmaite warzywa, a także orzeszki, chili, tofu, jajko, tamaryndowiec i kiełki. Makaron i surowe jaja należy podsmażyć razem, dodając do nich tofu. W miarę obróbki termicznej dania dodaje się do niego warzywa, czosnek, krewetki, miąższ tamaryndowca oraz sos rybny. Potrawę serwuje się najczęściej z posiekanymi orzeszkami ziemnymi lub ćwiartkami cytryny.

Rodzaj zastosowanych dodatków oraz sposobów ich podawania zależy przede wszystkim od regionu oraz indywidualnych preferencji mistrzów kuchni oraz gości restauracji. I tak na przykład w Ang Thong pad thai smaży się na smalcu z odrobiną octu; z kolei w Samon Sakorn smak potrawy dodatkowo wzbogacają gotowana soja oraz boczek, a w Chantanburi  daniu towarzyszą pulpety z delikatnego mięsa kraba. Jako przystawki opcjonalnie podaje się paprykę, kiełki fasoli, marynowaną rzodkiew albo rzepę, a także kwiaty bananowca.

Pad thai – z czego wynika jego popularność?

Pad thai jest cenione wśród smakoszy kuchni orientalnej ze względu na jego niepowtarzalny smak oraz sycące właściwości. Nie bez znaczenia jest też fakt, że potrawa prezentuje się atrakcyjnie także pod względem wizualnym. Miłośnicy dania podkreślają także jego różnorodność oraz możliwość zastosowania rozmaitych dodatków wzbogacających smak i aromat pad thai.