Wśród charakterystycznych dla narodowej kuchni Tajlandii dań warto zwrócić szczególną uwagę na tajskie curry. Mianem tym określa się specjalną kategorię potraw, w skład wchodzą trzy prezentujące się odmiennie pod względem wizualnym posiłki skomponowane z podobnych składników. Danie przygotowuje się ze smażonego mięsa, ryb lub krewetek, a także warzyw i pikantnych przypraw. Po zakończeniu obróbki termicznej do potrawy dodaje się pastę curry z dodatkiem cukru, a niekiedy także sos ostrygowy i rybny. Tajskie curry można także przyprawić sokiem z limonki dodanym do całości pod koniec smażenia.
W tradycyjnej kuchni tajskiej potrawę curry przygotowuje się w jednej z trzech wersji. Są to kolejno:
Przy przygotowywaniu tajskiego curry nie trzeba sztywno stosować się do jednego określonego przepisu. To danie, które stwarza pole do pewnych eksperymentów kulinarnych, ograniczonych jednak koniecznością wykorzystania określonych składników barwiących.
Odpowiednio przygotowane tajskie curry z uwagi na jego płynną konsystencję zwykle serwuje się w głębokich miseczkach. Na talerzyku obok kładzie się natomiast sałatkę z ziół oraz ryż jaśminowy. Potrawę można też spożywać z dodatkiem indyjskiego pieczywa, np. naleśników papadam albo chlebka naan. Jako przyprawy najlepiej sprawdzają się sos ostrygowy i rybny.
Niektóre pozycje w naszym menu są dostępne tylko dla osób pełnoletnich.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?