Tajskie curry – pyszne danie w różnych odsłonach

Wśród charakterystycznych dla narodowej kuchni Tajlandii dań warto zwrócić szczególną uwagę na tajskie curry. Mianem tym określa się specjalną kategorię potraw, w skład wchodzą trzy prezentujące się odmiennie pod względem wizualnym posiłki skomponowane z podobnych składników. Danie przygotowuje się ze smażonego mięsa, ryb lub krewetek, a także warzyw i pikantnych przypraw. Po zakończeniu obróbki termicznej do potrawy dodaje się pastę curry z dodatkiem cukru, a niekiedy także sos ostrygowy i rybny. Tajskie curry można także przyprawić sokiem z limonki dodanym do całości pod koniec smażenia.

Tajskie curry – różne wersje, niepowtarzalny smak

W tradycyjnej kuchni tajskiej potrawę curry przygotowuje się w jednej z trzech wersji. Są to kolejno:

  • red curry (kaeng phed) – potrawa złożona z mięsa, krewetek, czerwonej pasty curry, marchwi, chili, papryki z dodatkiem liści limonki oraz sosu rybnego i ostrygowego;
  • yellow curry (kaeng kari) – danie, w skład którego wchodzi mięso drobiowe, ryba, krewetki i tofu; swój żółty kolor zawdzięcza ono dodatkowi żółtej pasty curry, a także merchewki i ziemniaków;
  • green curry (kaeng khiao wan) – najpopularniejsza wersja dania; jest to słodki posiłek powstały z mięsa wieprzowego, tofu, ryb lub krewetek z dodatkiem zielonej pasty curry, bakłażana, groszku oraz pędów bambusa; potrawa przyprawiona jest tajską bazylią oraz kolendrą.

Przy przygotowywaniu tajskiego curry nie trzeba sztywno stosować się do jednego określonego przepisu. To danie, które stwarza pole do pewnych eksperymentów kulinarnych, ograniczonych jednak koniecznością wykorzystania określonych składników barwiących.

 

Tajskie curry – sposób podawania

Odpowiednio przygotowane tajskie curry z uwagi na jego płynną konsystencję zwykle serwuje się w głębokich miseczkach. Na talerzyku obok kładzie się natomiast sałatkę z ziół oraz ryż jaśminowy. Potrawę można też spożywać z dodatkiem indyjskiego pieczywa, np. naleśników papadam albo chlebka naan. Jako przyprawy najlepiej sprawdzają się sos ostrygowy i rybny.