Różnorodność smaków i aromatów - to główna cecha wyróżniająca kuchnię orientalną spośród innych sztuk kulinarnych na całym świecie. Bliskie położenie geograficzne sprawia, że kuchnia indyjska i tajska są do siebie bardzo zbliżone. Jednocześnie jednak osoby regularnie odwiedzające oba typy restauracji z łatwością wychwycą różnice w smaku i sposobie przygotowywania potraw przez pracujących tam mistrzów kuchni. Nic dziwnego. Każda z tych sztuk kulinarnych bowiem jest jedyna i niepowtarzalna w swoim rodzaju.
Kuchnia indyjska czerpie inspiracje zarówno z tradycyjnych hinduskich dań, jak i ze sztuki kulinarnej kultywowanej przez mniejszościowe grupy etniczne zamieszkujące różne regiony Indii. W efekcie stanowi ona swego rodzaju mieszankę rozmaitych technik przygotowywania posiłków oraz typów zastosowanych przypraw. Trzeba mieć świadomość, że kuchnia indyjska nie jest jednorodna, a w jej obrębie można wyróżnić cztery inne kuchnie podzielone zgodnie ze stronami świata:
Kuchnia indyjska różni się od tajskiej przede wszystkim ostrością serwowanych dań oraz wykorzystywaniem innych rodzajów przypraw. W restauracjach indyjskich stosuje się głównie kardamon, kolendrę oraz kozieradki. Z kolei na tajskich stołach królują dania przyprawione liśćmi papedy albo bazylią tajską.
Niektóre pozycje w naszym menu są dostępne tylko dla osób pełnoletnich.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?