Mistrzowie kuchni tajskiej inspiracje do przygotowywania potraw czerpią ze sztuki kulinarnej kultywowanej przez Chińczyków, Hindusów oraz Malezyjczyków. Mimo to kuchnię tę wyróżnia oryginalność i niepowtarzalność. Wszystko dzięki umiejętnie skomponowanym mieszankom przypraw oraz odpowiednio dobranym dodatkom, które sprawiają, że tajska sztuka kulinarna jest znana i ceniona na całym świecie. Smakoszy tej kuchni można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, a z biegiem czasu ich grono stale się powiększa o przedstawicieli kolejnych nacji.
Przy przygotowywaniu potraw kuchni orientalnej ogromna role odgrywają tajskie przyprawy. Spośród nich najbardziej znane wśród Europejczyków są kolendra, chili oraz bazylia tajska, różniąca się nieco w smaku i wyglądzie od zioła goszczącego na polskich stołach. Kolendra wzmacnia smak zup i sałatek, a dodatkowych wrażeń smakowych dostarcza miłośnikom kuchni tajskiej stosowanie przyprawy uprażonej na patelni.
Orientalna sztuka kulinarna słynie też ze stosowania mało znanych na Starym Kontynencie ziół i przypraw. Wśród nich największą popularnością cieszą się:
Podstawowe smaki w egzotycznych potrawach można uzyskać, stosując odpowiednie tajskie przyprawy. Smak:
Tajskie przyprawy dostępne są w postaci świeżej, suszonej lub mrożonej. Do przygotowania past lub mieszanek można wykorzystać blender albo młynek.
Niektóre pozycje w naszym menu są dostępne tylko dla osób pełnoletnich.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?